“HA MI JÓL ÉREZZÜK MAGUNKAT, AKKOR A GYERMEKEINK, A CSALÁDUNK IS JÓL VAN.” Humans Of Consciousness interjú

Vendegh Krisztina. Anya, jógaoktató, vállalkozó. A Mindful Mama Mozgalom alapítója. Már 14 éves korában vonzotta a spiritualitás és a meditáció. Ugyanúgy, ahogy a pszichológia, filozófia, az emberek, az emberi kapcsolatok és az elme. Az egyetemet pszichológia és pedagógia szakon végezte el, majd Prágába költözött, ahol megcsinálta az első jógaoktatói képzését, ami úgy beszippantotta a jóga világába, hogy onnantól kezdve nem volt megállás. 

Prága után férjével Ausztriába költöztek, ahol a mai napig egy nemzetközi cégnél vállal néhány órás munkát (emberi erőforrás területen), mellette pedig jógát oktat. Gyermeke születése után Ausztriában született meg benne a Mindful Mama Magyarország ötlete és álmát meg is valósította az ország első baba-mama jógatáborával. Aztán bővítette vállalkozását, oldalán az érdeklődők blogot és most már webshopot is találnak, ahol fair trade gazdálkodásból származó jóga és meditáció kellékeket lehet vásárolni. 

Vendegh Krisztinát fejlődése útján nagy tudásvágya mozgatja. Válaszaival enged mélyre menni, engedi meglátni mit is jelent számára tudatosnak lenni. 

Mit jelent számodra tudatosnak lenni?

Tudatosnak lenni számomra azt jelenti, hogy az életem minden területén tisztában vagyok azzal mit és miért csinálok, mi a jó nekem, mi jó a környezetemnek. Az, hogy az életben vannak céljaim, amiket törekszem elérni, és hogy amit csinálok, azt a lehető legjobb módon csináljam, ami tőlem az adott helyzetben kitelik.

A mindennapokban ez azt is jelenti, hogy fizikálisan jól érezzem magam. Például a mozgás és az egészséges táplalkozás révén, amik nagyon régóta az életem részei, valamint az, hogy lelkileg jó állapotban legyek. Ehhez segít hozzá a rendszeres meditáció, a jóga és a mindfulness.

Miután anyává váltam, ezek még fontosabbak lettek és ha lehet még inkább odafigyelek, hogy jelen legyenek a mindennapokban. Törekszem arra, hogy ne tökéletes anya legyek, hanem egy hétköznapi anya, aki szeretetet áraszt, elfogadást, gyengédséget, rugalmasságot, de egyben határozottságot és erőt is. Egy igazi yin energia.

Mihez segített hozzá, hogy tudatos vagy?

Az önismerethez és ahhoz, hogy azt amit csinálok azt felvállaljam, kitartsak a nézeteim, a döntéseim mellett, még ha a környezetemnek ez nem is tetszik és nem értenek egyet.

Mi volt az életedben a legnagyobb küzdelem?

Talán az, hogy megtaláljam az utamat, azt, amivel szeretnék foglalkozni és ami feltölt, teljessé tesz. Az egyetem után, lehetőségem volt a jógát kipróbálni, megismerni. Az első perctől elvarázsolt az, amit adott és tudtam, hogy megtaláltam azt, amit kerestem. A jóga összefoglalta mindazt, ami az életem része volt, a pszichológiát, a meditációt, a buddhizmust, az egészséges életmódot, a sportot.

Miért hoztad létre a Mindful Mama Mozgalmat?

Az anyaság egy nő életében a legszebb dolog, de a legnagyobb változást is magával hozza. Fontos, hogy ebben a szerepben is megtaláljuk önmagunkat, majd elfogadjuk magunkat, olyannak, amilyenek vagyunk; és hogy ebben az új élethelyzetben is tegyünk meg mindent azért, hogy jól érezzük magunkat nap mint nap.

Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hatudatosságot viszünk az életünkbe. Ezért szerettem volna egy olyan közösséget létrehozni, egy olyan mozgalmat, ahol az anyák inspirációt lelnek arra, hogyan vigyék a tudatosságot a mindennapokba.

Mindezt a jóga, a mindfulness és wellness segítségével. Online, ezt a blogomon keresztül teszem meg, ahol rendszeresen jelennek meg cikkek ebben a témában, és nagyon sok praktikus gyakorlatot, tippet, trükköt szeretnék az anyákkal megosztani. Offline, pedig Magyarország első és eddig egyetlen baba-mama jógatábor létrehozásával, illetve különböző jóganapok, események által szeretném inspirálni az anyákat. 

Az anyaságot a jóga és a wellness (jóllét) szemszögéből közelítem meg, célom, hogy az anyák a jóga és a tudatos jelenlét gyakorlásával szeressék és el tudják fogadni önmagukat, hogy törődjenek önmagukkal és lássák is, ez mennyire fontos és elengedhetetlen.

Célom az is, hogy a jóga pozíciók által megélt rugalmasságot, nyitottságot, a teljesség érzését képesek legyünk átvinni az élethelyzetekbe, a kapcsolatokba – az anyaságba (ez nem egyszerű :). Megpróbálom a jógát úgy bemutatni, hogy a változás amit hoz, ténylegesen látható, érezhető az igazi életben. Nem csak a jógamatracon, nem csak a testünkön látszik. 

Mit látsz milyen lelki állapotban vannak az anyukák – magyarok és osztrákok akár összehasonlítva-, mi lehet számukra segítség?

A tapasztalatom az, hogy nagyon sok anyuka, bárhol is éljen, nem tudja megtalálni önmagát az új szerepben, elveszik a rengeteg teendő és feladat között. Kevés időt fordítanak magukra és arra ami teljessé teszi őket. Sokszor nincs meg a harmónia az én, a gyerek és a család szükségletei között. Két végletet látok. Az anyukák vagy teljesen a gyerekeknek szentelik az idejüket, életüket, kevés időt szánnak a feltöltődésre, a saját elfoglaltságaikra, vagy a munkájukra. Vagy fordítva, idejük nagy részét a munkára fordítják, így pedig a gyerekek szorulnak a háttérbe és megint csak a pihenés, feltöltődés.

Nagyon nehéz az egyensúlyt megteremteni a között, hogy az anya foglalkozzon gyermekeivel, a háztartással, a munkával és a pihenés (öngondoskodás) is része legyen az életének. Nagyon sok minden hárul ránk és ezzel egy újdonsült anyának nem könnyű megbírkózni. 

Úgy gondolom mint anyák felelősek vagyunk azért, hogy öntudatosak és kiegyensúlyozottak legyünk. Hisz tudjuk, hogy ha mi jól érezzük magunkat, akkor a gyermekeink, a családunk is jól van. Ennek egy prioritásnak kellene lennie. Ezért tartom fontosnak a közösséget, ahol az anyák támogatásra lelnek, inspirációt gyűjthetnek és feltöltődhetnek. Ezért jött létre a Mindful Mama Mozgalom is. 

HA VAN KEDVED CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ ÉS KÖVESS AZ INSTAGRAMON  ITT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.