MEDITÁLNI SZERETNÉL, DE NEM TUDOD HOGY KEZDJ HOZZÁ?

Mi kell ahhoz, hogy meditálj?

Vágy, vagyis a döntés miértje, elhatározás egy hely ahol le tudsz ülni és figyelem. Figyelem a jelenre. A meditálást elkezdeni nem nehéz, abból szokást kialakítani már nagyobb feladat. Pedig a meditáció sikeressége csak és kizárólag a gyakorlásban és a rendszerességben rejlik. Ha nem tudsz belőle rendszert csinálni, – úgy van ez, ahogy a sportnál – nem érzed majd folyamatosan az előnyeit, csak éppen akkor amikor csinálod és ott, ahol csinálod.

Egy buddhista mondás szerint: “A meditációt nehéz tanítani, megérteni úgy lehet, ha átéljük.”

jessica-joseph-eT397pj43KE-unsplash

Hogyan kezdj hozzá?

Időtartam: kezdetnek elég öt perc, ha többet csinálsz esetleg megterhelő lehet. Ne frusztráld magad emiatt. Gyakorlással fejlődik a meditálással töltött időtartam is.

Amire szükséged lesz: stopper óra (vagy a telefonod időzítője), vagy egy-egy meditációs APP egy magas támlájú szék (hogy egyenesen tudj ülni), vagy egy ülőpárna, amelyen törökülésben, vagy lótuszülésben, esetleg a feneked alá téve hátrahúzott lábakkal is ülhetsz. A falhoz is támaszkodhatsz, ha úgy érzed kényelmetlen az ülés és nem tudod egyenesen tartani a hátad.

Meditáicó

Vonulj vissza egy csendes helyre, ahol nem zavar majd senki. Némítsd le a telefonodat, állítsd be az időzítőt 5 percre.

Helyezkedj el kényelmesen, kezedet tedd a combodra vagy a térdedre, ejtsd az öledbe, vagy tedd a bal tenyeredbe a jobb tenyered. Ha úgy érzed (de ez nem kötelező) hunyd be a szemed, majd lassan szívd be a levegőt. A legjobb, ha a levegő útja az orrodon keresztül, a tüdődön át egészen a hasadig, vagy teljesen a medencédig áramlik és onnan fordul vissza. Figyelj a légzésedre, figyeld meg ahogy belélegzel és ahogy kilélegzel. Ne ítélkezz, csak legyél a jelenben!

Miután jelzett az órád lassan nyisd ki a szemed és figyeld meg hogy érzed magad. Állj fel és néhány másodpercre állj még meg, figyeld meg a  tested, az érzéseid és az elméd.

MÉG TÖBB MEDITÁCIÓS TECHNIKÁT ITT TALÁLSZ

ian-keefe-NBQhCKtg_9Y-unsplash

Mi történik akkor, ha elkalandoznak a gondolataid? 

Az, hogy a légzés és annak figyelése közben egyszer csak betörnek a gondolatok, ide-oda cikáznak teljesen természetes. A meditáció célja itt nem feltétlen az, hogy teljesen üres legyen az agyad, hanem inkább az, hogy mindenféle ítélkezés nélkül figyeld meg a légzésed, a gondolataid, az érzéseket.

A gondolatok zaklatott, nehezebb napoknál intenzívebben jönnek, míg ha le vagyunk lassulva akkor nyugodalmasabb a meditáció is, könnyebb a koncentrálás. Ha jönnek a gondolatok nincs más dolgod, mint megpróbálni visszatérni a légzésfigyelésre. Akkor se keseredj el, és legfőképp ne ostorozd magad, ha csak néhány másodpercig sikerül aztán újra figyelned a légzésed, mert megint elkalandozol. A lényeg, hogy engedd, hogy a gondolataid cikázzanak, de függetlenítsd magad tőlük, azzal, hogy a légzésedre figyelsz.

A gondolatok többsége a múlton való rágódás, vagy a jövőn való töprengés. A múlt megváltoztathatatlan, a jövő pedig még nincs itt. A légzéssel viszont a jelenbe kerülhetsz.

rodolfo-sanches-carvalho-c28lg4Px9FE-unsplash

Hányszor meditálj egy héten? 

Lehetőleg minden nap, hisz a rendszerességgel érezheted leginkább a hatását, amelyekről ITT írtam bővebben. Ha így teszel stresszes helyzetekben fix pontként vissza tudod hozni az érzeteket, valamint vissza tudod hozni a jelenre figyelést, amit a meditációval gyakoroltál továbbá előfordulhat az is, hogy elég csak a meditálásban töltött állapotra és érzésekre gondolnod, máris higgadtabban tudod kezelni a felmerülő helyzeteket.

Iktasd be a meditációt minden reggel, vagy este, majd amikor úgy érzed emelheted a meditálásra szánt időt, tedd meg azt fokozatosan. Az öt percből így, gyakorlással hamarosan negyed órás, elszántaknak fél órás vagy egy órás meditáció is születhet.

Kérdésed van a témában? Bátran írj emailt a kata.ruttner@gmail.com-ra!

HA VAN KEDVED CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ ÉS KÖVESS AZ INSTAGRAMON  ITT,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.