Milyen az a mindfulness-en alapuló gyereknevelés?

A gyereknevelés nem egyszerű feladat, ráadásul a kockázat sem kicsi. Az, hogy hogyan viszonyulunk a gyermekünkhöz nem csak az első években, hanem a későbbiekben is nagyon fontos, hiszen nem csak a kapcsolatunkat, hanem a személyiségük fejlődését is meghatározza. Én a folyamatban hiszek, abban, hogy tanuljunk magunkról, vizsgáljuk magunkat, ne féljünk megnézni közelebbről a tapasztalatainkat magunkkal kapcsolatban és ami nem tetszik azon próbáljunk javítani. Nem egyszerű dolog az önismeret és saját magunk fejlesztése. De ki mondta, hogy könnyű lesz? 

Amikor gyermek születik, akkor sokan úgy érzik, hogy fel kell vértezniük magukat a családi élet kihívásaival szemben. Sokszor érezhetjük azt, hogy új eszközökre, saját képességeink csiszolására van szükségünk. És bár egész nap a gyerekünkkel vagyunk elfoglalva, – hiszen a csecsemők és a kisgyerekek rengeteg figyelmet és energiát követelnek – , mellettük azért egymás után oldjuk meg az elénk kerülő feladatokat, intézzük a személyes dolgainkat és még magunkra sem ártana figyelni. De mégis mikor? A mindfulness éppen azért nagyon jó, mert a technika tanulásával és elsajátításával, erőfeszítés nélkül beépíthetjük a mindennapjainkba. 

Így segíthetünk magunknak 

  • krízishelyzetben nyugodtnak maradni 
  • gyerekeinkkel és másokkal jó kapcsolatot ápolni
  • valamilyen tevékenységbe belemerülni
  • türelmesebbnek lenni
  • elkerülni olyan megjegyzéseket, amelyeket később megbánnánk
  • távolabbról szemlélni a dolgokat 

Gyerekkel/gyerekekkel élni olyan, mintha folyamatosan feltekert hangerő mellett léteznénk. A gyerekek egy nap alatt az érzelmek teljes spektrumát képesek magukból és belőlünk szülőkből is kiváltani. Egy szülőt lepisilnek, lekakilnak, lehánynak, éjszaka felébresztik, belenyúlnak a szájába, az orrába, ütögetik. Egy szülőnek szét kell választania az egymást maró gyerekeket, 32-szer meghallgatnia, hogy “ezt a gumicukrot akarom” vagy egy percen belül meghallgatni, hogy utállak aztán meg hogy szeretlek. De nem ritka, hogy a szülő fél kézzel készít ebédet, vagy még a wc-re is utánamennek. A tudatos jelenlét segíthet a megbírkózni és más perspektívába helyezni minden olyan dolgot, amely a gyereknevelésben stresszforrás lehet. 

A mindfulness segít, hogy nyugodtabb légkört teremtsünk éppen azzal, hogy magunkban nyugalmat teremtünk. Nem új információ ez, hiszen minden szülő tudja, hogy könnyebb, ha higgadt marad. A tudatos jelenlét viszont abban segít, hogy ezt a higgadtságot aktívan gyakoroljuk, mégpedig úgy, hogy tudatosan törekszünk a jelenben levésre. 

Ha tetszett az írás és érdekel a mindfulness csatlakozz az instán ITT vagy a Mindful Package oldalhoz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.