Mindful parenting, hogyan alkalmazom a mindfulnesst gyerek mellett?

Gyerekkel lehet alkalmazni a mindfulnesszt? Persze! Bár meditálni nehezebb, néha lehetetlen, de tudatosan jelen lenni a pillanatban lehetséges. Emlékszem miután megszületett Lulu, az első hat hétben nagyon sokszor próbáltam csak a jelenben lenni. Csak magunkra figyelni, nem stresszelni. Persze ez egyáltalán nem sikerült mindig, de törekedtem rá és voltak olyan napok amikor össze is hoztam. Annyira sokat “edzettem” magam a tudatos jelenlétre, hogy most már tényleg egyre jobb vagyok benne, ezáltal pedig egyre lazább is.. Nem tervezek annyira előre, – hiszen egy gyerekkel mindig minden kiszámíthatatlan -, inkább engedem, hogy alakuljanak a dolgok és majd alkalmazkodom… Ez nagy szabadság.

Őszintén? Nem vagyok mindig a leglazább típus, főleg nagyon komoly és ismeretlen helyzetekben nem… Akkor rá tudok görcsölni dolgokra, mert tökéletesen szeretném csinálni. Ez a hiperszándék. Aztán amikor stopot mondok és úgy döntök, hogy inkább nem akarok, nem félek és jelen leszek, akkor minden nyugodtabb és elkezd működni, egyensúlyba kerülni. Ismerős ez Nektek is? És tudjátok miért? Mert amíg akarom, addig az akarásban vagyok benne, amint elengedem a jelenben.

De mi is az a mindfulness?

A spirituális értelemben vett tudatos jelenlét gyakorlatát minden vallás és filozófia is mint például a buddhizmus is ismeri és alkalmazza. A mindfulness módszert azonban egy 1944-ben született amerikai biológus és stresszkutató Jon Kabat-Zinn alkotta meg, amikor kapcsolatba került a buddhizmussal és meditációkat tanul.

MINDFULNESS = amikor figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra – saját magunkra, vagy környezetünkre – irányítjuk. A módszer gyakorlatilag nem más, mint életünk pillanatainak mélyebb és tudatosabb megélése, mondhatni a tudatos élet mûvészete.

És mik is a fent említett helyzetek?

  • Játéknál vagy etetésnél csak a gyerekemre figyelek. Figyelem a reakcióit, hogy mit miért csinál, “mond”, mikor mit jelez. Jelen vagyok, ahogy ő is jelen van, hiszen neki nincs is idő. Csak a most van.
  • Sétáknál általában Lulu alszik így én próbálok tisztulni. Tisztítom a fejem. Másfél két óra jövés-menés alatt, ha csak nincs valami elintéznivalónk én először engedem a gondolataimat cikázni, aztán amikor elcsendesednek, akkor elkezdek figyelni a levegőre, szélre, Napra, a lépteimre, a városra az épületekre. A kedvencem ilyenkor felfelé is nézelődni és felfedezni új házakat.
  • Fürdésnél. sokszor itt vagyok egy nap igazán egyedül, ekkor szeretem hallgatni a vizet, vagy érezni ahogy a testemhez ér. Semmi extra, de nagyon kikapcsol
  • Nagyon szeretem a zenét és vannak olyan alkotások, amelyek teljesen el tudnak vinni, ki tudnak szakítani a helyzetekből mégis a jelnben vagyok általuk, mert ahogy hallgatom a dallamra figyelek. Bár mindig szól zene a lakásban, de úgy igazán figyelmesen mostanában nem hallgattam. Tegnap előtt elhatároztam, hogy legalább napi egy olyan számot meghallgatok, amit igazán igazán nagyon szeretek. Momlife 🙂
  • Ha napi 5 perc meditáció sem fér bele, vagy nincs kedvem hozzá, akkor általában lefekvés után figyelem a lélegzetem. Belégzés, benntart és kilégzés… Pár percig… és megnyugszom, majd szépen álomba merülök.

Ha tetszett az írás és érdekel a mindfulness csatlakozz az instán ITT vagy a Mindfulness Package facebook csoporthoz ITT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.