MINDFULNESS PACKAGE – Egy hetes online, alap mindfulness csomag

Üdvözöllek az egy hetes online, mindfulness csomagban 🙂 Mielőtt elkezdenéd, kérlek vegyél egy mély levegőt, majd fújd ki és érkezz meg ebbe a pillanatba. Biztosan sok minden cikázik a fejedben, de ez az írás legyen olyan, amit úgy olvasol el, hogy teljes mértékben jelen vagy.

A mai nap egyszerűen beépíthető feladta: ne ítélkezz!

Minden áldott nap ítélkezünk. Sokszor magunk és sokszor mások és van, hogy ez a magatartás már annyira beleivódik a mindennapjainkba, hogy észre sem vesszük. Ítélkezünk, hogy hogy nézünk ki, hogy mit tettünk, hogy mit mondtunk, mit nem mondtuk, mit csináltunk, vagy nem csináltunk, hogy mások máshogy gondolkoznak, vagy éppen csak azért amilyen ruhában vannak, vagy, mert valamire nem úgy reagálnak, ahogy mi elvártuk volna azt.

Az ítélkezéssel az a legnagyobb probléma, hogy “segítségével” egy idő után elkezdünk olyan hiedelmeket gyártani, amelyek irányítják a tevékenységeinket. Ha ítélkezel valaki felett a viselkedése miatt, akkor egyből elkönyvelheted szőrnyű embernek és egyetlen reakciójából vonsz le következtetést, anélkül, hogy tudnád mi is valóban az igazság.

A mindfulness-ben a nem ítélkezés arra bátorít bennünket, hogy legyünk elfogadóbbak magunkkal és másokkal szemben is. Ha ítélkezünk, akkor nem törekszünk arra, hogy mélyebben vizsgáljuk meg a dolgokat, hogy javítsunk azokon, de nem törekszünk empátiára, együttérzésre, vagy gyengédségre sem.

Ha kibővítjük a tudásunkat és tudatosságunkat, akkor sokkal mélyebb kapcsolatot tudunk felvenni magunkkal és másokkal is.

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D

Ma figyelj azokra a pillanatokra, amikor az ítéleteidnek köszönhetően vonsz le azonnali következtetéseket.Miért ítélkeztél ma mások felett?

Miért ítélkeztél ma magad felett?

Honnan jöhet ez az ítélkezés, ez az attitüd?

Fontos, hogy ha ítélkezel is ne bántsd miatta saját magad, helyette fordulj az érzés felé elfogadással és kedvességgel, inkább analizáld, mintsem bűntesd magad szavakkal és gondolatokkal.

A mai kihívás valami olyanra összpontosul, amellyel sokan küzdenek, amellyel sokan küzdünk. Ez pedig nem más, mint a türelmetlenség. 

A türelmetlenség zavart, szorongást és irritációt okoz. Türelem nélkül a jövőben élünk és azon aggódunk mi is fog majd történni, vagy miért nem történt már meg… Így pedig nehéz elfogadni a jelent. A türelem képessé tesz arra, hogy a váratlan helyzeteket jól kezeld, ezért is érdemes gyakorolni.

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D 

Figyelj oda minden pillanatban amikor türelmetlen vagy. Miért érzed ezt? Mit vártál helyette? Mit vártál, mi fog történni?

Ha türelmetlennek érzed magad végy egy nagy levegőt és tedd fel a kérdést: Hogyan értékelem most ezt a viselkedést, mi az ami változik ha feszengek rajta? Ezt a kérdést egyébként több más szituban is felteheted magadnak. 

De mi is az a kezdők elméje? Azt jelenti, hogy próbáljuk úgy nézni a dolgokat ahogy vannak.

Talán Veled is előfordult már, nem is egyszer, hogy úgy vágtál neki egy napnak, hogy tudnod kell a választ majd mindenre. Mi miért történik, vagy éppen mi van a dolgok mögött. És biztosan olyan is volt már, hogy nem csak a választ akartad tudni, hanem úgy is érezted, hogy tudod.

Néha azt hisszük, hogy tisztában vagyunk mindennel. Úgy érezzük ismerjük saját magunkat, vagy a többi embert és a világ is nyitott könyv.

Viszont, ha tényleg elhisszük, hogy mindent tudunk, akkor lemaradunk a fejlődés lehetőségéről. A dolgokat nagyon sokszor jónak és rossznak, feketének és fehérnek érzékeljük ez pedig felesleges belső és külső konfliktusokhoz vezethet. Gondolataink, hiedelmeink és feltételezéseink megállíthatnak minket abban, hogy úgy lássuk a dolgokat, ahogy valójában vannak.

De frusztrálva érezhetjük magunkat akkor is, ha nem tudunk megoldást valamire. Biztos vagyok benne, hogy neked is voltak már olyan pillanataid, amikor nagyon szeretted volna tudni a megfelelő választ. Például egy nagy döntés előtt, vagy krízishelyzetben, amikor tisztábban szeretted volna látni mit is kezdj az életeddel, merre indulj el. Sokszor érezzük azt, hogy mindenben szakértőnek kellene lennünk, de ez nem enged teret a növekedésnek.

Ehelyett engedd inkább, hogy a kezdő elme irányítson és adj időt magadnak a válaszra. Legyél kíváncsi és nyitott az új lehetőségekre.

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D 

Legyél ma tudatosan jelen azokban a szituációkban amikor összezavarodsz. Jegyzeteld le mi is történik belül! Mit érzel?

Gondolj arra, hogy lehet más perspektíva is! Vedd végig mi/mik is lehetnek ezek? Milyen lehetőségeid vannak? 

A mai nap témája és feladata a bizalom. De ennek a bizalomnak semmi köze a többi emberbe vetett hiteddel.

De, akkor milyen másfajta bizalom létezik? Nos például, hogy tanulj meg bízni magadban.

Mielőtt átolvasnád a soraimat és megnéznéd, hogy mi is a mai feladat, kérlek tedd fel magadak a kérdést! Őszíntén és hűségesen támogatod saját magad? Bízol a saját tekintélyedben? Bízol a saját intuicióidban? Bízol benne, hogy amit mondasz azt tartod és meg is teszed?

Annak érdekében, hogy tudatosan jelen legyél a saját életedben szükség van arra, hogy bízz saját magadban. Bíznod kell benne, hogy pont ott vagy, ahol lenned kell. A saját magadba vetett bizalom  egyet jelent azzal, hogy bízol a saját utadban.

A bizalom a mindfulness egy olyan területe, amivel sokat kell foglalkozni. Például úgy, hogy figyelsz az érzéseidre és arra a bizonyos belső hangra. Sokszor előfordul, hogy félretesszük a saját érzéseinket, mert nem akarunk velük szembesülni, vagy mert azt gondoljuk más jobban tudja mi mit is szeretnénk igazán. Így hagyjuk magunkat és sodródunk.

Szóval annál erősebb dolog, mint hogy bízz saját magadban nincs. Amint elkezdesz bízni magadban és ezt a szándékodat tartod is nem leszel kitéve valaki más kénye-kedvének. 

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D 

Gondold végig, hogy az önbizalom hogyan jelenik meg az életedben! Ezen a napon vedd észre azokat a pilllanatokat, amikor van lehetőséged a megérzéseidre hallgatni! Vizsgáld meg, hogy cselekszel? Hallgatsz az intuicióidra, vagy inkább elhessegeted azokat?

Nézd meg, hogy bizonyos helyzetekben hogy reagálsz és vizsgáld meg, mennyire is erős az önbizalmad! 

A bizalom egyik napról a másikra nem épül fel, ezért ne aggódj, ha a mai kérés különösen nehéz. A szándék igazából az, hogy a tudatos jelenlét hozzon nagyobb figyelmet az életed ezen területén is.

A mai nap témája a nem mindenáron törekvés. De mit is jelent ez az eszköz illetve attitűd, amely a mindfulness egyik fontos része?

A tudatosság ezen hozzáállása arra hívja fel a figyelmet, hogy ne próbáljunk meg bizonyos eredményeket kivívni. Mert valljuk be, gyakran szinte kényszerítjük a dolgokat, hogy úgy történjenek ahogy szeretnénk vagy ahogy gondoljuk, hogy jó lenne. Azt érezzük ez az amit tennünk kell.

Bizonyos negatív szitukban megpróbáljuk a jót látni és a rosszat nem. Vagy valakihez pozitívan hozzáállni, úgy is, hogy ő a természeténél fogva mondjuk úgy nem kedves velünk. De ugyanez igaz olyan barátságokra, vagy kapcsolatokra, amelyek kényszerűek, mégis küzdünk, hogy maradjanak az életünkben. Miért? 

Amikor elengeded az irányítást, megnyitod magad a  lehetőségek felé. 

Ennél az eszköznél is azt ajánlom, hogy hallgass a megérzésedre. És ne felejtsd el feltenni a kérdést, hogy a változtatással felszabadult energiáidat, hol máshol tudnád kamatoztatni.  

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D 

Gondolj arra, hogy mi az az életedben amit erőltetsz? Célok, szokások, kapcsolatok, barátságok vagy attitűdök. Hogyan tudod könnyebbé tenni ezeket a dolgokat? Mi történne, ha engednéd a dolgokat maguktól alakulni és nem erölködnél nem eröltetnél semmit? 

Ma koncentráljunk a mindfulness legfontosabb pillérére. Ez pedig nem más, mint az elfogadás.

Elfogadni a dolgokat úgy, ahogy azok a jelenben vannak. Ez egyébként kapcsolatban van a tegnapi topikkal a nem mindenáron erőltetéssel is.

Észrevetted, hogy néha arra vesztegetjük az időnket, hogy megtagadjuk a tényeket? Erőltetjük a szituációkat, hogy úgy alakuljanak, ahogy szeretnénk, ahelyett, hogy elfogadnánk azokat anélkül, hogy megpróbálnánk megváltoztatni őket.

Ha tagadunk vagy visszautasítunk valamit, akkor belső és külső feszültséget teremtünk. Ha elfogadjuk, hogy az életünk nem egy egyenes ösvényen halad, akkor pedig nyugodtabban el tudjuk fogadni, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogy számíottuk.

De félreértés ne essék, az elfogadás nem egy passzív dolog. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy mindennel egyet kell értened. Nem azt jelenti, hogy tolerálnod kell olyan dolgokat, amelyeket amúgy nem tolerálnál szívesen, és azt sem jelenti, hogy feladj olyan próbálkozásaidat, amellyekkel változtathatsz az életeden.

Ám ahhoz, hogy megtehessük a változtatásokat el kell fogadnunk a jelenlegi pillanatatot. 

A   M A I   M I N D F U L N E S S   F E L A D A T O D 

Ma figyeld meg, hogy az elfogadás vagy a tagadás, hogyan jelennek meg az életedben? Hogy tudod saját magad elfogadni, hogy tudsz másokat elfogadni? Mi az amit letagadsz a múltadban, a jelenedben, vagy akár a jövődben?

Valaminek az elengedése nem is olyan könnyű, mint amennyire közhely lett ez a felszólítás. Nagyon sokszor valamiért bennünk ragadnak gondolatok, hiedelmek, ítéletek amelyeket igazából meg sem érdemlünk. Minden egyes nap keresztülmehetünk valami olyanon ami fájdalommal jár, amitől szenvedünk és kényelmetlenséget okoz a lelkünknek. Ezek az emlékek ott vannak a gondolatainkban és váratlanul elő-elő jönnek, hogy emlékeztessenek minket a múltban történt rossz pillanatokra.

Sokszor hordozunk haragot és a keserűséget is. Talán, mert így valamiért könnyebb. Arról többet lehet beszélni, az érdekesebb és valahogy  ha panaszkodunk, akkor egy oldalról megkapjuk  azt a vígaszt, amit egy másik, várt oldalról nem. 

Így az igazi kihívás az, hogy lemondjunk ezekről a negatív emlékekről, ne engedjük, hogy ezek irányítsák hangulatunkat.

Az elengedés azt jelenti, hogy elfogadod a dolgokat úgy ahogy vannak, de nem azt, hogy egyetértesz vagy tolerálsz szituációkat. Szóval az elengedés inkább nyitottság. Nyitottnak lenni a jelenre és arra amit az élet vagy inkább saját magad az utadba sodorsz.

A  M A I   M I N D F U L N E S S  F E L A D A T O D

Vedd végig azokat a gondolatokat, amelyek benned vannak, de nincsen hasznuk, nem jók Neked. Szorongatnak és feszültté tesznek, vagy aggodalomra sarkalnak. Mik ezek pontosan, miket kellene elengedned? Mi változna, ha elengednéd, hogy éreznéd magad?

Gondold végig Neked mit jelent pontosan az, hogy engedd el!

Az egy hetes alap mindfulness programhoz meditáció is tartozik. ITT éred el!

A mindfulness otthoni gyakorlásáshoz nem feltétlen szükséges segítő vagy tanácsadó, viszont a meditációk és az érzések elemzése közben feljöhetnek olyan dolgok, amelyek akár terhet is jelenthetnek. Ilyenkor érdemes mindfulness tanácsadóhoz, vagy coachhoz fordulni. Bejelentkezés: kata.ruttner@gmail.com

Ha tetszett az írás kövess az instagramon, vagy a facebookon és csatlakozz a Mindfulness Package csoporthoz is, ahol hétről hétre hasznos tudatos jelenlét tanácsokkal gazdagodhatsz!

Mindful mindennapokat, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.