Amikor az evés mindfulness. De mit jelent mindful módon étkezni?

A mindful táplálkozás nem diagramok, táblázatok, piramisok vagy mérlegek által meghatározott dolog. Ezt a fajta táplálkozást nem egy szakértő diktálja. A mindful étkezést saját belső tapasztalataink irányítják, pillanatról pillanatra. A tapasztalatod pedig egyedülálló, ezért te vagy a szakértő.

Miközben megtanulunk mindful módon étkezni, több belső tulajdonságunkra, szokásunkra is hatással vagyunk. Például megtanuljuk az önkritikát öngondoskodással, a szorongást kiváncsisággal felváltani és tisztelni a saját érzéseinket.

De kezdjük egy tipikus példával. 

Dóra hazafelé a munkából rettegéssel gondol arra a konferenciára, amelyre fel kell készülnie, mert előadást kell tartania. Úgy dönt, mielött nekiállna a felkészülsének pihen néhány percet és leül tv-t nézni egy tábla csokival a kezében. Először csak egy kockát eszik, majd még egyet, de a műsor egyre drámaibb, így gyorsabban és gyorsabban falja az édességet. Amikor véget ér a műsor, akkor realizálódik benne, hogy megette az egész táblát. Elkezdi magát szídni, amiért elvesztegette az időt és még junk food-dal is tömte magát. “Túl sok cukor, totál egészségtelen és hízlaló. Na jó, majd holnap nem eszek vacsorát és akkor kiegyenlítek” gondolja. Szorongva fekszik le, mert nem állt neki sem dolgozni és még be is tolt egy tábla csokoládét.

Legközelebb amikor hasonló történik, eldönti, hogy megpróbál tudatosabb lenni és mindful módon étkezni. Először is megvizsgálja mi is van benne, egyrészt aggódik az előadás miatt, másrészt pedig magányos is, mert a férje elutazott és jópár napja nincsenek együtt. Aztán megvizsgálja a testét, realizálja, hogy éhes és fáradt. Megállapítja, hogy tápláló dolgokra van szüksége.

A mindful étkezés az egyik módja annak, hogy felfedezzük az egyik legkellemesebb dolgot, amit emberként teszünk. Az evés nem csak az éhségünk kielégítésére szolgál, hanem létrehozhat számos csodálatos felfedezést is, amelyeket az érzékszerveinkkel mint a szaglásunkkal vagy az ízlelésünkkel tapasztalhatunk meg. A mindful étkezéssel még inkább kapcsolatba léphetünk a testünkkel és a szívünkkel. 

Csak tegyünk fel magunknak néhány kérdést evés előtt:

Éhes vagyok?

Hol érzem az éhséget?

Mi után sóvárgok igazán? 

Ezek nagyon egyszerű kérdések, de ritkán gondolunk rájuk. 

És ritkán eszünk úgy, hogy csak az evésre koncentrálunk. De miért probléma ez? És miért ne lehetnénk úgy mindful étkezőnk, hogy közben a multitasking is jelen van?

Azért mert az elme két különálló funkcióval rendelkezik. Gondolkodás és tudatosság. Amikor túl sokat gondolkozunk, ide-oda cikázunk múltba, jövőbe, tévét nézünk, netezünk stb… a tudatosság leáll. Így fordulhat elő, hogy észre sem vesszük és már be is faltuk az ételt, mindenféle ízlelés nélkül. Mert nem vagyunk jelen. Amikor nem ízlelünk, akkor az éhségünk ugyan elmúlik de elégedetlennek érezhetjük magunkat, mert az elme nem volt jelen az evésnél. A gyomrunk tele lesz, de az elménknek nem elég, ezért azt mondja, hogy egyél, egyél még. Ha nem vagyunk elégedettek, akkor ismét felállunk, kimegyünk a konyhába, benézünk a hűtőbe és csipegetünk még valamit. Mindenki tapasztalt már ilyet.

Erre pedig egyetlen megoldás van, mégpedig a tudatosság. Leülünk és figyelünk az ízekre, figyelünk a formákra, az étkezésünknek megadjuk a mindful módját. Kapcsolatban maradunk az evés élményével, továbbá azzal, hogy honnan jött az étel, hogy ki főzte, illetve aki főzte mennyi szeretet tett bele.

Ha tetszett az írás kövess az instagramon, vagy a facebookon és csatlakozz a Mindfulness Package csoporthoz is, ahol hétről hétre hasznos tudatos jelenlét tanácsokkal gazdagodhatsz!

Mindful mindennapokat, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.