AMIKOR A DIVATOSSÁG TUDATOS – MENGYÁN ESZTER Women Of Consciousness interjú

Mit jelent számodra tudatosnak lenni?

Tudatosnak lenni számomra az utat jelenti. A tudatosság odafigyelés, figyelem, elköteleződés, gondolkodás, amely lehet szerintem egészen fárasztó is a maga módján. Nem lehetünk mindig éberek, nem lehetünk mindig észnél. Ezért tudatosnak lenni sokszor kihívás, kicsit olyan, mintha egyet lépnék előre, kettőt vissza, hogy aztán hármat lépjek előre, majd egyet vissza. Fejlődés, változás, rugalmasság, önismeret, megengedés, őszinteség, sebezhetőség, nyitottság ezek a szavak jutnak eszembe arról, ami számomra a tudatosságot jelenti.

Mihez segített hozzá eddig, hogy tudatos vagy?

Nem vagyok minden szinten ugyanolyan tudatos. A központi témám az öltözködés, ebben azért igyekszem az elveim mellett maradni, és aszerint öltözni vagy válogatni a ruháimat. Az életem többi területén sokkal inkább útkeresés fázisban vagyok. Ma például kétszer sem készültem előre a vásárlásra, így plusz két műanyag doboz és egy műanyag zacskó került a háztartásomba, amitől frusztrált vagyok, ideges, lehangolt, mert simán el lehetett volna kerülni.

Mi volt az életedben a legnagyobb küzdelem?

Sosem gondolkodtam ezen: legkedvesebb, legnagyobb, legjobb, legrosszabb, nincsenek ilyen címkéim. Azt hiszem úgy általában az önmagammal való küzdés, illetve ennek elengedése lenne az, ami a legnagyobb küzdelem és győzelem is lenne számomra.

Azért dolgozol, hogy felhívd a figyelmet a fenntartható divatra. Mit érzel mennyire változtattad meg a ruhákkal, vásárlással kapcsolatos gondolkodást?

Azokból a visszajelzésekből tudom, hogy biztosan megváltoztattam, amelyeket az ismerőseimtől, barátaimtól, olvasóimtól kapok a különböző felületeken. Sokféle üzenetet kapok, megható, kedves, őszinte sorokat, történeteket. Van, akinek már az is óriási siker, ha 10 ruha helyett 5-öt vett meg, mert eszébe jutottam. Más teljesen átalakította a ruhatárát, összerakott egy kapszulagardróbot – amire én egyébként nem vagyok képes, mert tulságosan szeretem a ruháimat, és a játékteret, amit adnak. Más viszont pont a kapszulagardróbban teljesedik ki, amiről nálam olvasott először. Sokan nem is tudnak arról, mennyire környezetterhelő a divatipar is, de nálam olvasnak róla és elgondolkodnak. Nemrég, a Glamour-napok kapcsán írtak többen, hogy segítettem visszafogni a túlköltekezésüket és nagyon büszkék voltak emiatt magukra.

Mit üzennél azoknak, akik egyáltalán nem figyelnek, nem törekednek arra, hogy ne vásároljanak fast fashion üzletekben?

Ilyenkor az a kérdés, hogy nyitott-e valaki a változásra, csak még nem hallott a divatipar valódi áráról, a környezetszennyezésről, a káros anyagok használatáról, a gyermekmunkáról, a túltermelésről, a ruhaégetésekről, a hegyekben álló ruhaszemétről, vagy nem is hajlandó változtatni. Az előbbi csoportot természetesen könnyebb elérni, és lehet őket motiválni, hogy nézzenek szét a szekrényükben először. Szabadítsák fel magukat a trendek nyomása alól. Ismerjék meg a stílusukat. A fast fashion mellett számtalan lelőhely létezik, ahol még lehet vásárolni. Sőt, vásárolni sem kell, hiszen a ruhacseréken akár ingyen is hozzájuthatunk tökéletes darabokhoz. Ha valaki pedig teljesen elzárkózik ettől, annak azt üzenem, hogy az élete más területeim tegyen meg minél több mindent azért, hogy környezettudatosabb legyen.

Mengyán Eszter az április 24-én  kezdődő Fashion Revolution, Tudatosan a jövőnkért: etikus és fair trade divatipar című kerekasztal beszélgetésének moderátora lesz.

A Fashion Revolution programsorozatról pedig innen is tájékozódhattok
MEGTALÁLSZ AZ INSTÁN ÉS A FACEBOOKON IS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.