Schwertner Janka, pici and the city – “Hajlamos vagyok túlpörögni, ezért meg kellett reformálnom a hétköznapjaimat”

Schwertner Jankával a pici and the city megálmodójával, tulajdonosával és tervezőjével, még akkor hozott össze az élet, amikor a kislányommal várandós voltam. Azonnal megbeszéltük, hogy majd megjelenik egy interjú, de aztán úgy alakult, hogy most jött el az ideje a beszélgetésnek. Nem siettük el, de nem is baj, mert így legalább nem csak a márkáról esett szó. Hanem arról is, hogy Janka milyen kis rituálékat tart annak érdekében, hogy feltöltődjön, hogy szüksége volt a lelassulásra, és hogy tulajdonképpen neki a munkája egyfajta flow élmény, egyfajta jelenben levés.

Janka, hogy jött a tervezés, a varrás az életedbe? 

A családomban mindkét ágról záporoztak a kézzel készült kincsek. A nagymamáim kötni és hímezni tanítottak már kis koromban. Az anyukám, ha kellett másnapra egy menő szoknya, azonnal előkapta a varrógépet, hogy megvarrta nekem. Teljesen természetes volt, hogy saját készítésű darabok is megtalálhatóak a szekrényemben, melyeknek mind lelke és története volt.
Két irányba indultam el érettségi után. Az idegenforgalmi diplomám mellé szerettem volna egy szakmát, hiszen mindig is hittem a kézzel alkotott termékekben. Egy szakiskola két éves érettségi utáni nappali képzésén tanultam meg mindent a varrásról és tervezésről, amit pár évre a végzés után parkolópályára is tettem. Legközelebb már úgy ültem vissza a géphez, hogy a kisbabámnak készítek babaszoba dekorációkat és ruhácskákat.

Nagyon sok nőnél látom azt, hogy a gyerekvállalással, anyasággal elkezdődik egyfajta újradefiniálás. Akkor ez Nálad is így volt… 

Persze, míg az első gyerekemenek csak otthon varrtam, a második gyerekem születése után már elindult a pici and the city.
Szerettem volna egy olyan munkát létrehozni magamnak, amit nem fogok munkának érezni. Igy léptem vissza az eredeti szakmámhoz, a varráshoz, amibe belegyúrtam az anyaság adta inspirációkat és a városi lét szeretetét.

Azt gondolom, hogy az anyaság mindenkiből csodás energiákat hoz felszínre, melyekkel megérezheted, hogy bármire képes vagy. És az lehetsz, ami és aki szeretnél. Én egy olyan anya szerettem volna lenni, aki élhet a szakmájának és az alkotásnak, de emellett rugalmas a munkaideje, így bármikor átváltható anya üzemmódba.

piciandthecity-ss19-agiszabo-3991

Ez össze is jött a saját branddel. Mesélj róla egy kicsit bővebben, hogyan alakult márkává az öltet? 

A pici and the city hivatalosan 2015-ben indult útjára, viszont a kezdést egy év tervezési-piackutatási időszak előzte meg egy kis DIY blogolásssal fűszerezve. Rengeteget tanultam ebből az tesztidőszakból, mind tartalomgyártás és ugyanúgy vizuális kommunikáció terén. Illetve feloldódott bennem egy óriási blokk, hogy idegen tömeg felé kommunikáljak. A háttárben való varrás és a brand menedzselése ehhez képest egy zárkózottabb műfaj, végül itt találtam meg a helyem.

Hogyan néz ki a tervezés folyamata? Honnan jött pl a tacskós nadrág ötlete, vagy akár az új kollekció darabjai hogy születtek? Szerintem mindig úgy betalálsz a kollekciók témájával, nekem nagyon bejönnek. 

A darabok nagy része kollekcióban szerepel, így fél évig találkozhatnak vele a vásárlóim. A tacskós pantalló például egy állandó darab, mely azóta vizsla koptatós testvért is kapott, de rengeteg fajta kutyát varrtam már.
Mindig egy témára fűzöm fel a ruhákat és kiegészítőket, melyekhez szezonális színek társulnak. A tavaszi kollekciónk az „URBAN FARMER” nevet viseli, mely a városi kiskertekre fókuszál.

Én óriási balkonfarmer vagyok, tele a gangunk növényekkel, a szomszéd nénivel cseréljük a magokat és tudja hogy egy új virággal boldoggá lehet tenni. Tulajdonképpen majdnem minden apró zöldség tartható és nevelhető városi környezetben.

A  Balatonon pedig mini zöldséges kertet gondozunk a gyerekeimmel együtt harmadik éve, ott teremnek a patisszonok és a padlizsánok.

A SS’19 ruhadarabjaira visszatérve, rengeteg zöldséget illesztettem bele a kollekcióba. Szezonális kedvenceim a répa alakú táska, ami első sorban gyerekeknek készült, de koktéltáskaként is felavattam már. A koptatós pantallók pedig kaptak locsolókanna és cserepes növény koptatókat. A kislányok kedvence pedig a saláta szoknya, amihez az inspirációt gyermekkorom egyik kedves mesekönyvéből, a Saláta Sárából merítettem.

piciandthecity-ss19-agiszabo-4172

Az új kollekció fotózáshoz a castingot az instán hírdetted most is, mi alapján választottad ki a gyerekeket? Mi számít ilyenkor igazán? 

Fél évente van fotózásunk, már bevált szokás lett, hogy a követőink közül kerülnek ki a pici modellek. A kampányaink egyébként mindig nagy kalandok, ez azt hiszem Ági képein is tökéletesen átjönnek. Az AgiSzabo Photography-val nagyon egymásra találtunk, már a nyolcadik közös fotó-projektünkön vagyunk túl.

A modelleket együtt válogatjuk ki, idén januárban közel 150 gyerek jelentkezett. Képzelhetitek milyen nehéz közülük 7-10 babát kiválasztani. Általában a kis karaktereket keressük, és őket is úgy válogatjuk, hogy legyenek különböző hajszínű és korú gyerekek. Emellett fontos, hogy olyan nyitott személyiségek legyenek, akik nem riadnak meg az idegen emberektől és az új helyszínektől. Ezeken a pontokon kívül egyébként nagyon baráti hangulat minden ilyen alkalom, kevesen vagyunk, jut idő mindenkire, és csak annyira terheljük a babákat, ami még játék nekik.

Készítesz ruhákat egyedi elképzelés alapján is?

A koptatós pantallóknál vállalok egyedi tervezést. Van egy vastag borítékom azokkal a koptató mintákkal, amiket varrtam már. A pudlikutyától a traktoron át volt minden, a 100-hoz közelít a repertoár.

És mik a visszajelzések a vásárlóktól? 

Azt hiszem nem sok márka mondhatja el magáról, hogy ilyen kedves és bíztató visszajelzéseket kap. Egyrészt boldogság, mert ezekből lehet építkezni igazán. Másrészt pedig megtisztelő, hogy miután megkapta egy kedves anyuka a rendelését áldoz arra időt, hogy megköszönje azt nekem és beszámoljon milyen jól áll a gyermekén a szett.

Hálás vagyok a vásárlóimnak, mert sokukból barátságok születtek, ha nem lenne a pici and the city nem ismerném őket. Mennyire vicces, hogy mikor elkezdesz egy brandet építeni erre például nem gondolsz, hogy milyen fantasztikus ismeretségetek és barátokat hoz magával a vállalkozás.

piciandthecity-ss19-agiszabo-4042

Ha a következő 5 évet vesszük (vagy számodra belátható időintervallumot) mik a terveid a márkával kapcsolatban? Szeretnél-e pl külföldön terjeszkedni?

Idén mutatkozunk be először külföldön, június közepén a bécsi Fesch’markt-on debütál a pici and the city. Innen nincsen visszaút, végre eljött az idő, hogy Európa más országaiban is pantallót koptassanak a babák.
Eközben pedig vannak dédelgetett budapesti álmaink is, bízunk benne, hogy hamarosan ezek is elindulhatnak.

Sokat foglalkozom azzal, hogyan is tudjuk belecsempészni rohanó életünkbe a lassítást, erről az instagramomon illetve a facebook csoportomban is lehet olvasni. Neked milyen módszereid vannak?

Hajlamos vagyok túlpörögni, ezért idén meg kellett reformálnom a hétköznapjaimat.
Elsőként rendszert állítottam fel, ami a napokat témákra osztotta: van alkotó és tervező napok – amikor a showroomban dolgozom, ilyenkor nincs telefon csak zene és varrógép. A laptopos napok, bárhonnan dolgozhatok, ilyenor új helyeket próbálok ki a városban.  A laza napokon, pedig a személyesen találkozom a vásárlóimmal vagy a partnerekkel. Ilyenkor élvezem, hogy tásaságban vagyok, ötletelünk és inspiráljuk egymást.

Ami viszont minden napomba beiktatok azok az étkezési és kávézási rituálék. Egy ideje nem eszem húst, így azt, hogy a táplálkozásomat színesítem új alapanyagokkal és hogy többet főzök magamnak egy csodás lelassulásnak élem meg. Nem rég pedig elkezdtük a showroom jóga csapat összeverbuválását, ezzel azt hiszem a tavaszom teljes is lesz.

fotók: ÁgiSzabo Photography

pici and the city weboldal és instagram

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.