Te jól érzed magad a bőrödben? És a gyerekednek mit adsz át?

A mai családok egyre neurotizálóbbak, hiszen a felnőttek egyre neurotikusabbak. Kérdeznünk kellene a gyermeküket gyógyíttató szülőket, hogy „És te, anya, apa, te jól érzed magad a bőrödben?”. Nem! Ez lenne az őszinte válasz. Ami óriási baj, mert a gyerekednek az a legfontosabb, hogy te érezd jól magad a bőrödben. A régi parasztember lényegi életet élt, tartott állatot, művelte a földjét, az eget kémlelve fürkészte az időjárást, szóval a kozmikus világban létezett. A modern ember viszont kiszakítódott a kozmikus világból. Holott például tavasszal megváltozik a vérünk összetétele, a nők ciklusa a Holdjárást követi, sorolhatnám, vagyis a szervezetünk még mindig bele van kötve a természet változásaiba, „kozmikusan” létezik. De a természet már nincs itt körülöttünk, már nem érünk hozzá tehéntőgyhöz, tyúk alól kivett tojáshoz, még földhöz se nagyon. Mindez csomó torzuláshoz vezet.”

Ezeket a sorokat nem én írom. Vekerdy Tamás gondolatai. Több, mint egy hete olvastam már ezt a 24.hu-s interjút Vele, de ezek a fent kiemelt mondatai még mindig bennem vannak.

Emlékszem amikor “csak” készültem arra, hogy megszületik a kislányom, kb listát írtam arról, hogy mi az amit majd anyaként csinálni fogok.

Most már tutira nem írnék listát, csak néhány dolgot jegyeznék fel, amelyekhez tartani szeretném magam. Ha túl sok a cél az ember elveszik köztük, aztán szépen minden feledésbe merül, mindegyik. Egyszerre egy dolog, maximum kettő. Nem kell rohanni, folyamatosan lehet haladni. A haladás pedig elkerülhetetlen, de nem mindegy merre. Nem mindegy hogyan.

Mert nem mindegy hogyan is telnek a napok. Én simán elmondom mindekinek, abszolút nem tartom szégyelni való dolognak, hogy a lányom születése után totálisan be voltam feszülve. Miért? Mert nem mentek úgy a dolgok, ahogy elterveztem. “Én ezt nem így gondoltam… ” hajtogattam magamban, aztán egyszer csak a gyerekem rádöbbentett arra, hogy totálisan a múltban illetve a jövőben járok. Elkezdtem figyelni és láttam, hogy őt mennyire nem érdekli semmi más csak a jelen, mert neki nincs is semmi más csak a jelen. Egyik délután pedig ültünk (illetve csak én ültem) a kisoroszi házunk teraszán és Lulu nézte a fák levelének árnyékait. Csak bámult a ház falára és elkezdtem utánozni. Elkezdtem utánozni a 3 hónapos lányomat és lenyugodtam. És azt mondtam, ezt kell csinálnom. A jelenben kell lennem, nem szabad, hogy beparázzak sokszor már előre, olyan dolgoktól, amelyek még be sem következtek.

Mondok egy példát (persze írhatnék egy csomót ez csak az egyik, ami visszagondolva nevetségesen hanzik, de ez volt), ahányszor elindultunk valahova én mindig attól rettegtem, hogy mi lesz ha éhes lesz, mi lesz, ha sírni fog (attól függetlenül, hogy sem olyan nagy evő, sem sírós nem volt). Szóval gyártottam a prekoncepciókat. És minek? Hogy befeszüljek. Meg kellett látnom, hogy a lányom sokkal nyugodtabb ezekben a szitukban, mint én.

Akkor határoztam el, hogy itt az ideje visszahozni a mindfulnesst és a meditációkat az életembe. A meditációk helyét nem találtam akkor még (csak fél évvel a születése után) de tudatosan elkezdtem a jelenben lenni. Tervezgetős típus vagyok, szeretem a táblázatgyártást 🙂 de próbáltam a valamelyest eltervezett napjainkban spontán, és jelen lenni. És ez higgyétek el, ha sikerül (mert nem mindig sikerül) annyit számít. Sokkal jobban lettem. És bár ő alapjában jól van, de abszolút érzékelhető, hogy amikor én nyugott vagyok, ő is nyugodtabb. Annyi helyen elmondták nekünk, hogy milyen kiegyensúlyozott baba. És tényleg az.

Májusban egy éves lesz, akkor megyünk vissza Kisorosziba. A Duna partra, ahol ott lesz a természet, ahol majd a teraszon ülhetünk, ahol majd újra figyelhetjük a házunk falán a levelek árnyékának játékát. Ahol kapcsolódunk. Egymáshoz, a jelenhez és a természethez.

És Te hogy vagy?

HA ÉRDEKEL A MINDFULNESS KÖVESS AZ INSTÁN, VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE FACEBOOK CSOPORTOMHOZ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.