HOGYAN SEGÍT A MINDFULNESS A STRESSZ LEGYŐZÉSÉBEN?

Mindenki stresszel, hiszen a stressz egy általános jelenség. Senki nem mentes tőle. Méghozzá azért, mert evolúciósan igen nagy szerepe van. Elég csak a mamutra és az ősemberre gondolnod. Ha elődünk nem lett volna stresszes emiatt a hatalmas állat miatt, nyugodtan várta volna, amíg az be nem lakmározza. A stressz azonban menekülési reakciót váltott ki belőle. De azóta már elég sok idő eltelt, így nem csak az evolúciós vonatkozását tudjuk, hanem azt is, hogy van pozitív stressz – ami motivál – és negatív stressz – ami korlátoz – is. A mindfulness szempontjából az utóbbinak van jelentősége, hiszen ezt kell előbb elfogadnunk, majd elengednünk, ahhoz, hogy nyugisabbak legyünk.

Engedd el! Annyiszor hallani, hogy már közhely lett belőle. Gondolom sokszor mosolyogsz rajta Te is.  De miért? Hát valószínű azért, mert tudjod nem is olyan könnyű elengedni azokat a dolgokat, amelyekre annyira rápörögsz, amelyek  sokszor teljesen kifárasztanak és totál stresszelnek.

Ha nem vagy annyira jártas a meditálás területén, de érdeklődő vagy az már épp elég. És nem kell megijedni, semmiféle filozófia nincs ebben a dologban. Bár a buddhizmusból ered, de a mindfulness meditációknál nem a kiüresedés a cél, továbbá ez egy pszichológiai irányzat, pszichológiai eszközökkel. (Ezt leginkább azok megnyugtatására írom, akik nem akarnak filozófia, vallási dolgokba belekezdeni, vagy más a vallásuk stb… a mindfulness nem erről szól)

Itt arról van szó, hogy akár rövid gyakorlások során a figyelmedet egy pontra fókuszálod és edzed azt. Ezek a mini tréningek, amelyek tarthatnak akár csak napi 1-3 perc hosszan segítenek abban, hogy megtanulj fókuszálni.

 

Hogy megtanuld, hogy a gondolataidat hogyan tereld el vagy hogyan engedd el, ha valamire koncentrálnál, valamit csinálnál. Ez nagyon hasznos a stresszkezelésnél és a felgyorsult multitasking világunkban is. A mindfulness meditáció inkább egy megfigyelés. A légzés figyelés lehet például az alap, de ha bejönnek gondolatok – márpedig bejönnek – azokat is megfigyeled, elfogadod, hiszen a gondolataid Te magad vagy, majd elengeded. A tudatos jelenlét meditációkat van aki ahhoz hasonlítja, mint amikor tavasszal, vagy nyáron kifekszel a fűbe és nézed a felhőket, jönnek mennek. Próbáld meg ugyanezt tenni a gondolataiddal mindfulness meditáció közben. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK AZ INSTAGRAMON  ITT,

Screen Shot 2018-03-21 at 16.33.34

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.