Lépj be a mindfulness világába!

Érdekes az elme… Hol a múlton kattog pedig az megváltoztathatatlan, hol pedig a jövőn mereng pedig az még be sem következett. De ha ez így van, akkor hol marad a jelen? Az emberek többségének az állandó múlton vagy jövőn való agyalás az egyik legnagyobb stresszforrása. Ezzel a folyamatos kattogással pedig érdemes megpróbálni kezdeni valamit. Megoldás lehet a MINDFULNESS, amely segít konroll alatt tartani az elmét és a túlgondolkodást.

HA VAN KEDVED CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE FACEBOOK CSOPORTHOZ, VAGY KÖVESS AZ INSTAGRAMON ITT

A mindfulness és a meditáció útján való elindulás sok-sok dolgot megváltoztatott az életemben. És azt hiszem pont azért, mert ismerem a meditáció bizonyos szintjének bizonyos hatásait foglalkoztat annyira a tudat, a tudatosság és az is mit mond minderről a mindfulness. A módszer egyébként néhány éve robbant be igazán a köztudatba, de gyökereit a buddhista meditációs technikák alkotják, mostani formája pedig az USA-ból ered.

Ám mielőtt mutatnék néhány olyan mindfulness gyakorlatot amelyek Neked is segíthetnek a mindennapokban vegyük végig azokat az alapokat, amelyeket mindenképpen érdemes tudni róla.

ALAPFOGALMAK 

1.MINDFULNESS : amikor figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra – saját magunkra, vagy környezetünkre – irányítjuk. A módszer gyakorlatilag nem más, mint életünk pillanatainak mélyebb és tudatosabb megélése, mondhatni a tudatos élet mûvészete.

2.MINDFULNESS MEDITÁCIÓ: a mindfulness egyik gyakorlási módja, amely során figyelmünket egy dologra összpontosítjuk, ha elkalandozunk akkor pedig visszairányítjuk a kiválasztott célra

3.A MINDFULNESS KIALAKULÁSA:  a spirituális értelemben vett tudatos jelenlét gyakorlatát minden vallás és filozófia is mint például a buddhizmus is ismeri és alkalmazza. A mindfulness módszert azonban egy 1944-ben született amerikai biológus és stresszkutató Jon Kabat-Zinn alkotta meg, amikor kapcsolatba került a buddhizmussal és meditációkat tanul. 79-ben kiépített egy programot amelynek alapgondolata az volt, hogy a buddhizmus tudását széles körben terjessze egy olyan formában, ami mentes a filozófiától és vallási tartalmaktól. Ezt a terápiás technikát aztán a világon egyre több helyen sikeresen alkalmazzák a többi közt a burn-out (kiégés), depresszió, túlzott stressz illetve az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma esetén. Egyébként a módszert eleinte csak orvosi esetekben kisérleteztek, például a krónikus fájdalom enyhítésére. Jon Kabat-Zinn kutatásai során kimutatta, hogy azok a betegek, akiket arra bíztattak, hogy ne enyhíteni, vagy megszokni próbálják a fájdalmukat, hanem inkább figyeljék meg azokat, fokozatosan csökkenő kínokról és életminőség javulásról számoltak be. (nyilván ez nem a legerősebb és elviselhetetlen mértéket öltő fájdalmaknál igaz az átlagemberek esetében hanem az azoknál jóval gyengébbeknél) A mindfulness módszerek idővel pedig több területen is alkalmazták nem csak fájdalmak esetén, így az évtizedek alatt a pszichológia is átvette a technikákat, amelyek nem csak fizikai, hanem pszichés tüneteken is enyhíthetnek.

4.KI VÉGEZHETI? A módszert bárki végezheti, hiszen semmi másra nincs szükség mint a figyelmet a jelen pillanatra összpontosítani. Az pedig senkit se tántorítson el, hogy ha a gondolatai elkalandoznak és nem sikerül néhány másodpercig sem csak egy dologra figyelni, hiszen  ez természetes. Gyakorlolni kell, akkor fejlődünk.

5.MIÉRT HASZNOS A MINDFULNESS? Testnek és léleknek is egyaránt jót tesz. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a stresszt, a szorongást, a vérnyomást és a depresszió kialakulásának valószínűségét. Segíti az elfogadást, fejleszti a koncentrációt és a memóriát, fenntartja a szellemi frissességet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.