Meditálni szeretnél, de nem tudod hogy kezdj hozzá?

Mi kell ahhoz, hogy meditálj? Vágy, elhatározás egy hely ahol le tudsz ülni és figyelem. Figyelem a jelenre. A meditálást elkezdeni nem nehéz, abból szokást kialakítani már nagyobb feladat. Pedig a meditáció sikeressége csak és kizárólag a gyakorlásban és a rendszerességben rejlik. Ha nem tudsz belőle rendszert csinálni, – úgy van ez, ahogy a sportnál – nem érzed majd folyamatosan az előnyeit, csak éppen akkor amikor csinálod és ott, ahol csinálod. Egy buddhista mondás szerint a meditációt nehéz tanítani, megérteni úgy lehet, ha átéljük.

IMG_2989

H O G Y A N  K E Z D J  H O Z Z Á  ?

IDŐTARTAM: kezdetnek elég öt perc

AMIKRE SZÜKSÉGED LESZ: stopper óra (vagy a telefonod időzítője), egy magas támlájú szék (hogy egyenesen tudj ülni), vagy egy ülőpárna, amelyen törökülésben, vagy lótuszülésben, esetleg a feneked alá téve hátrahúzott lábakkal is ülhetsz. A falhoz is támaszkodhatsz, ha úgy érzed kényelmetlen az ülés és nem tudod egyenesen tartani a hátad.

A L A P M E D I T Á C I Ó 

Vonulj vissza egy csendes helyre, ahol nem zavar majd senki. Némítsd le a telefonodat, állítsd be az időzítőt 5 percre.

Helyezkedj el kényelmesen, kezedet tedd a combodra vagy a térdedre, ejtsd az öledbe, vagy tedd a bal tenyeredbe a jobb tenyered. Ha úgy érzed (de ez nem kötelező) hunyd be a szemed, majd lassan szívd be a levegőt. A legjobb, ha a levegő útja az orrodon keresztül, a tüdődön át egészen a hasadig, vagy teljesen a medencédig áramlik és onnan fordul vissza. Figyelj a légzésedre, amíg belélegzel gondold azt, hogy elemelkedsz a székből vagy a földtől, majd amikor kilélegzel, akkor gondolatban ereszkedj vissza.

A ki és belégzést, a gondolatbeli fel és leereszkedést így folytasd egészen addig amíg nem jelez az órád. Ezután lassan nyisd ki a szemed és figyeld meg hogy érzed magad. Állj fel és néhány másodpercre állj még meg, figyeld meg a  tested, az érzéseid és az elméd.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA ELKALANDOZNAK A GONDOLATAID?

Az, hogy a légzés és annak figyelése közben egyszer csak betörnek a gondolatok, ide-oda cikáznak teljesen természetes. Zaklatott, nehezebb napoknál intenzívebben jönnek, míg ha le vagyunk lassulva akkor nyugodalmasabb a meditáció is, könnyebb a koncentrálás. Ha jönnek a gondolatok nincs más dolgod, mint megpróbálni visszatérni a légzésfigyelésre. Akkor se keseredj el, ha csak néhány másodpercig sikerül aztán újra figyelned a légzésed, mert megint elkalandozol. A lényeg, hogy engedd, hogy a gondolataid cikázzanak, de függetlenítsd magad tőlük, azzal, hogy a légzésedre figyelsz. A gondolatok többsége a múlton való rágódás, vagy a jövőn való töprengés. A múlt megváltoztathatatlan, a jövő pedig még nincs itt. A légzéssel viszont a jelenbe kerülhetsz.

HÁNYSZOR MEDITÁLJ EGY HÉTEN?

Lehetőleg minden nap, hisz a rendszerességgel érezheted leginkább a hatását, amelyekről ITT írtam bővebben. Viszont számomra az is elég jó hatása, hogy stresszes helyzetekben fix pontként vissza tudom hozni és elég csak a meditálásban töltött állapotra és érzésekre gondolnom, máris higgadtabban tudom kezelni a helyzeteket.

Iktasd be a meditációt minden reggel, vagy este, majd amikor úgy érzed emelheted a meditálásra szánt időt, tedd meg azt fokozatosan. Az öt percből így, gyakorlással hamarosan fél órás vagy egy órás meditáció is születhet.

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen mindfulness postról sem csatlakozz a facebookon a Total Mindfulness Package csoporthoz!

Ha pedig kérdésed van a témában bátran írj emailt a kata.ruttner@gmail.com-ra!

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK AZ INSTAGRAMON  ITT,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.